
Cremation and the Catholic Church 
 

Q: Does the Catholic Church permit the body of the faithful departed to be cremated? 
 
Yes, since Vatican II the church does allow the cremation option under certain circumstances 
and understandings. In Cannon 1176 paragraph 3 it is written; �The church earnestly 
recommends that the pious custom of burying the bodies of the dead be observed; it does not, 
however, forbid certain cremation unless it has been chosen for reasons which are contrary to 
Christian teaching.� 
 
Q: So why is there so much controversy? 
 
The Catholic Church has a long history with cremation. During the earliest days of Christianity 
those that were opposed to the new Christian religion expressed their disbelief in many ways. 
One of those ways was that after the death of a Christian, non believers would mutilate then 
cremate the body. This was an effort to prove that the Christians were wrong when they said the 
body and soul would someday be reunited. 
 
In effort to combat this, the Catholic Church forbad the use of cremation as an option for the 
disposal of the body. The early church also believed that the body was the former Temple of the 
Holy Spirit and therefore should be treated with more respect that the cremation process offered. 
Since many of the earliest Christians were Jewish their custom of burying the dead was also 
followed. The prohibition against cremation was continued throughout the centuries with the 
exception of extreme emergencies such as the plague that swept through Europe. 

 
Q: When did the rule change? 
 
The rule was changed as a result of action taken during the Second Vatican Council. 
 
Q: Why did the rule change? 
 
During the Vatican II deliberations it became clear that many Catholics wanted to choose 
cremation for reasons that were in no way anti-Christian. These reasons included local customs 
and morays, financial considerations and lack of nearby available burial space. After careful 
consideration of the question, new rules were published after Vatican II that allow for cremation 
as long as it is not done as a statement against Catholic teachings of beliefs. 
 
Q: Should the funeral Mass take place before or after cremation? 
 
The preference is to have the full corporeal remains in the parish church for the funeral Mass and 
then cremation take place. Following the cremation the committal is done with a small prayer 
service. Recently, permission has been granted for the cremated remains to be brought into the 
parish church for the funeral Mass. This allows for the immediate committal of the remains as 
part of the Rite of Christian Funerals. 
 



Q: What about the final disposition of the remains? 
 
This is the area that has caused the most confusion and controversy. What remains after 
cremation are the remnants of the bones of the deceased, there are not ashes. Since these 
cremated remains are parts of the original Temple of the Holy Spirit on earth The Church 
requires that the remains be treated with the same dignity and respect with which the corporeal 
remains are treated. The remains must be buried or entombed and may not be separated, 
scattered, stored or displayed. As always the preference is for burial in a Catholic Cemetery. 
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